Slank worden of blijven tijdens de overgang

Het merendeel van de vrouwen die in de overgang komen of zijn, ervaren overgangsklachten. Dit kunnen opvliegers zijn, of een gewichtstoename, maar je kunt ook last krijgen van vermoeide spieren of van innerlijke onrust. Bij veel vrouwen wordt in ieder geval de stofwisseling een stuk lager, wat concreet betekent dat er per dag minder calorieën verbrand worden. Hierdoor ontstaat een toename in gewicht bij een gelijkblijvend eetpatroon. Die stofwisseling is niet alleen lager overdag, maar ook ’s nachts tijdens de slaap en uit onderzoek is gebleken dat vrouwen in de overgang wel tot vier kilo per jaar kunnen aankomen.

Waar moet ik op letten?
Het is dus belangrijk ervoor te zorgen dat je wat minder calorieën tot je neemt dan wat je tot op heden gewend bent geweest. Hiermee voorkom je dat je meer eet dan dat je verbrandt. Door daarnaast voldoende te bewegen, kun je je stofwisseling wat stimuleren en kun je zelfs zorgen dat je weer wat gewicht kwijtraakt.
Naast een lagere stofwisseling nemen als je ouder wordt, je spieren af in omvang. Dat geldt overigens voor iedereen, niet alleen voor vrouwen in de overgang maar ook voor mannen. Dit proces kun je niet voorkomen, het zit in onze genen, maar je kunt het wel flink vertragen. Dit doe je bijvoorbeeld door heel regelmatig te bewegen – minimaal drie uur per week – en door producten te eten die eiwitten bevatten. Die eiwitten zijn overigens niet alleen goed voor je spieren, maar ook voor je botten. Door onder meer veranderingen in de hormoonhuishouding ontstaat er steeds meer risico op het krijgen van osteoporose oftewel botontkalking.

Behoud de motivatie
Het eten van voldoende eiwitten zorgt voor een hogere energieverbranding dat in combinatie met bewegen zorgt voor een afname in gewicht. Dat meer bewegen hoeft trouwens geen afzien te zijn in de sportschool als je dit niet leuk vindt. Dagelijks een half uurtje wandelen en een aantal keer de trap op en neer doen al wonderen. Pak eens wat vaker de fiets om boodschappen te doen of ga een uurtje in de tuin werken. Als het zonnetje schijnt pik je dan ook nog meteen wat zonnevitamine D mee wat heel goed is voor je algehele welbevinden. Hierdoor is het ook allemaal een stuk gemakkelijker vol te houden.
Op gewicht blijven tijdens en na de overgang is dus niet zo ingewikkeld, als je maar weet hoe je dit kunt bereiken.

0