Dit jaar haal jij je nieuwjaarsbelofte

We staan op de rand van 2021 en we laten 2020, een toch wel bizar jaar, graag achter ons. 2020 was het jaar van de coronacrisis, de pandemie die ons met z’n allen behoorlijk in de greep heeft gehouden en helaas nog houdt. Thuis blijven is het nieuwe normaal geworden en velen van ons merken dat dit wel consequenties heeft voor ons lichaam. Klachten van spieren en gewrichten door een verkeerde zithouding achter de laptop of pc en ‘coronakilo’s’ door veel minder bewegen en door vaak ook wat ongezonder eten. Tijd dus om daar in het nieuwe jaar wat verandering in te brengen en om als goed voornemen voor 2021 het tij te keren.

Nu weten we allemaal dat goede voornemens sowieso lastig zijn om vol te houden en voor 2021 zal dit alleen nog maar moeilijker zijn omdat we nog steeds in de coronacrisis zitten. We blijven voorlopig thuiswerken en de verleidingen liggen op de loer in de keukenkastjes. Toch zijn er wel mogelijkheden om je goede voornemens te laten slagen en om gezonder en minder te eten en meer te bewegen, meer energie te verbranden en naar een gezond gewicht (terug) te gaan. Een andere mindset is hierbij het belangrijkste.

De stappen om je doel te bereiken

  • Een concreet doel
    De eerste stap is om je voornemen in een concreet doel samen te vatten. Als je wilt afvallen, geef dan aan hoeveel je wilt kwijtraken en in welk tijdsbestek. Kies voor een haalbaar iets, bijvoorbeeld drie kilo per maand.
  • Bewegen is essentieel
    De tweede stap om de belofte die je aan jezelf gedaan tot een goed eind te brengen, is door ervoor te zorgen dat je de manier om je doel te bereiken een manier is die je zelf echt leuk vindt. Als je niet van fitnessen houdt, zul je niet met plezier naar de sportschool gaan, laat staan deze ritjes volhouden. Omdat blijven bewegen wel essentieel is om je voornemen te laten lukken, is lekker wandelen, fietsen of zwemmen vaak een goed alternatief.
  • Schakel hulp in
    De derde stap is om iemand in te schakelen die je begeleidt in het bereiken van je doel. Het feit dat er iemand ‘over je schouder meekijkt’ is voor velen van ons een echte stimulans om door te zetten. Je kunt samen afspreken dat je vaste momenten inlast, waarop je je mijlpalen kunt laten zien en als je er even doorheen zit, kan diegene je oppeppen of adviseren hoe je de zaken anders aan kunt pakken. Als je iemand kiest die verstand heeft van voeding en gezond eten, sla je hier ook nog eens twee vliegen in een klap.
0